ČeskyEnglish

Úvod » Novinky » Ako písať stručnejšie odborné texty v angličtine?

Ako písať stručnejšie odborné texty v angličtine?

12. 10. 2024 - Digital Science | Writefull

Jasné a stručné písanie je kľúčom k akademickému písaniu. Príliš dlhé alebo rozvláčne vety nielenže znižujú zrozumiteľnosť, ale môžu tiež sťažovať dodržanie limitu počtu slov v abstraktoch a článkoch.

Lingvisti z Writefull pravidelne analyzujú jazyk používaný v publikovaných vedeckých dokumentoch. Aké frázy sú typické pre konkrétne disciplíny alebo sekcie? Akým bežným chybám sa vyhnúť? V tejto analýze sa zamerali na stručnosť. Spracovali súbor údajov o publikovaných prácach pomocou novej funkcie Make Concise (Zostručniť) v aplikácii Writefull for Word a Writefull for Overleaf, ktorá automaticky skracuje text. Na základe toho identifikovali frázy, ktoré sa často skracovali, a rozdelili ich do dvoch kategórií: 1. podľa frekvencie, aby poukázali na bežné možnosti zostručniť text, a 2. podľa vplyvu, aby ukázali, ktoré zmeny ušetria najviac znakov.

  • Medzi najčastejšími úpravami na dosiahnutie stručnosti v akademickej angličtine je nahradenie associated with kratším linked to a následne an important za a key.
  • Najvýraznejšou úpravou je nahradenie was conducted in accordance with the principles of za oveľa kratšie adhered to.

Prehľad všetkých 50 najčastejších a 50 najvýraznejších úprav zoradených podľa množstva ušetrených znakov nájdete v tejto analýze.

Máte otázky týkajúce sa analýzy a novej funkcie „Make Concise“ vo Writefull? Chcete dohodnúť skúšobný prístup pre vašu inštitúciu? Napíšte Vojtěchovi Karenovi (ČR) alebo Lucii Poledníkovej (SR).

Informácie z Katalógu

Chcete vedieť viac?
Píšte a volajte, Miriam Suchoňová má odpovede na všetky vaše otázky.